AktualnoIzdvojene

NEGATIVNE PROMJENE NA NJEMAČKIM GRADILIŠTIMA – NAJAVA OTPUŠTANJA DJELATNIKA

Sljedeća godina u najavi ima teške uvjete za građevinske firme i djelatnike. Gradilišta u Njemačkoj, Austriji, Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama teško dolaze do materijala i susreću se sa novim problemom – viškom radne snage.

U suradnji s Agencijom za zapošljavanje „Tomo Delač“ do sada smo zaposlili građevinske djelatnike na svim područjima Njemačke i Austrije, ali mnogi poslodavci građevinskih firmi susreću se s problemom koji bi ih mogao baciti na koljena.

Naši partneri, vlasnici građevinskih firmi, kao i njihovi djelatnici požalili su nam se za probleme nabave materijala. Materijal za gradnju postaje do 30 % skuplji i dobiva se puno teže. Tomo Delač, vlasnik istoimene agencije jučer je u razgovoru s još jednim vlasnikom firme saznao da se već počinje razmišljati i o otpuštanju djelatnika.

„Moji partneri su ugledni njemački poslodavci s kojima surađujem već godinama. Za mnoge od njih nikada nisam mislio da bi mogli imati problema s viškom djelatnika. Zante, radi se o velikim imenima u građevini i njihovi projekti su milijunski, ali nažalost i njima je krenulo nizbrdo. Zadnjim mjesec dana mojoj agenciji otkazano je oko 50 upita za građevinske djelatnike, i mnogi moji partneri mi potvrđuju da će kroz sljedeću godinu morati otpustiti i višak radne snage koji stvara novonastala situacija. Materijal poput željeza, betona i cementa ne dolazi, a i ono što dođe dobiju na kapaljku i po većim cijenama. Kažu mi da ne znaju ni kako će završiti projekte naručene prije više od godinu dana, a da ne znaju ni kako da prihvate nove projekte jer materijala nema. Žao mi je najviše dobrih djelatnika koji znaju svoj posao ali neće imati što raditi i postat će tehnološki višak ili će im se smanjivati satnice. To nije dobro za nikoga od nas.

Mnogi vlasnici uglednih građevinskih tvrtki kroz šalu su mi znali reći da razmišljaju da svoj posao presele u moju državu.

Kažu da je u Hrvatskoj razvijen turizam i jeftinija radna snaga i da bi tu njihov posao u ovoj situaciji bio isplativiji. Kod nas su im jeftinija zemljišta, nekretnine i djelatnici, a kako je ljepota Hrvatske obale dobro poznata i u Njemačkoj, mnogi su zaključili da bi bilo bolje preseliti poslovanje nego potpuno prestati s radom.“

Osim problema s građevinskim djelatnostima, situacija će se pogoršati i za sve oni koji su planirali kupnju nekretnine. Problem s nabavom materijala, za mnoge naše partnere znači manje posla po većim cijenama. Znači da broj stambenih prostora prestaje rasti i da će oni dostupni prostori dobiti na cijeni. Do vlastitih nekretnina bit će puno teže doći i po većim cijenama.

Osim problema u građevini, situacija u proizvodnji neće biti puno bolja. Cijene sirovima rastu i uskoro će mnoge tvornice morati dizati svoje cijene kako bi opstale.

Za kraj, vlasnik agencije za zapošljavanje „Tomo Delač“ dao je savjet za djelatnike u građevini i proizvodnji.

„Moj savjet svim djelatnicima u ovoj vrsti posla je da se ne zalijeću s kreditima za nekretnine ili vozila. Situacija u kojoj se svijet našao je neizvjesna i svakim danom postaje sve gora. Nije vrijeme za luksuz i pokazivanje tko ima više, jer bi nažalost mnogi mogli ostati bez svega. Svi se nadamo da će ova kriza koja nam dolazi što prije proći, ali stvarnost je nešto drugačija od naših želja.“

Show More

Related Articles

Back to top button